Presentació:
Jordi Savall segueix el viatge que els músics espanyols van fer al Nou Món i el de les músiques criolles, influïdes per les tradicions indígenes i africanes, que van tornar a Espanya. Un recorregut per la música barroca espanyola i mexicana i la de les cultures huasteca i jarocha.
Biografia:
Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs de l’actual revalorització de la música històrica i han demostrat que la música antiga no ha de ser necessàriament elitista i que interessa a un públic de totes les edats cada vegada més divers i nombrós. És fundador i director dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989).
Ha enregistrat més de 170 CD, els últims anys sota el seu propi segell discogràfic Alia Vox, creat el 1998. Les seves publicacions discogràfiques han rebut diversos premis i per la seva participació en la pel·lícula d’Alain Corneau Tous les matins du monde (1991) va rebre un Cèsar a la millor banda sonora. Entre les distincions rebudes destaquen: Officier de l’Ordre des Arts et Lettres (1988), la Creu de Sant Jordi (1990), Membre d’Honor del Konzerthaus de Viena (1999), Medalla d’Or del Parlament de Catalunya (2003) i doctor honoris causa per la Université Catholique de Louvain (2000), per la Universitat de Barcelona (2006) i per la Universitat d’Évora (2007).
L’any 2008 Jordi Savall fou nomenat ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural i, juntament amb Montserrat Figueras, varen ser investits Artistes per la Pau dins del programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la Unesco. L’any següent fou nomenat novament ambaixador de l’any 2009 per la creativitat i la innovació per la Unió Europea. El seu llibre-disc Jérusalem. La ville des deux paix: la paix céleste et la paix terrestre ha estat acollit de forma extraordinària per la premsa nacional i internacional, i ha rebut el premi Orhphée d’Or de l’Académie du Disque Lyrique 2008, el Caecilia Prix 2008, l’Schallplattenkritik 2009 i el Midem Classical Awards 2010 com a millor disc de música antiga
L’any 2009 Jordi Savall va rebre el Premi Nacional de Música atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya per la seva trajectòria professional i el llibre-disc Jérusalem, al mateix any que rebia el premi Händelpreis der Stadt Halle 2009 a Alemanya. El 2010 va rebre el premi al Millor Intèrpret de Música Clàssica pel disc The celtic viol, i també el premi Praetorius Musikpreis Niedersachsen 2010 del Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia en la categoria Internationaler Friedensmusikpreis (Premi Internacional de Música per la Pau) pel punt de trobada que impliquen les seves creacions musicals entre les tradicions cristiana, jueva i musulmana.
El llibre-disc Dinastia Borgia. Església i poder al Renaixement ha rebut el premi Grammy Award 2011 en la categoria Best Small Ensemble Performance i el premi al millor disc de música antiga 2011 atorgat per l’International Classical Music Awards (ICMA). Jordi Savall va ser elevat a la categoria de Commandeur des Arts et des Lettres i Chevalier pel Ministeri de Cultura francès el 2013. També ha estat guardonat amb el premi Léonie Sonning Music 2012, el premi Helena Vaz da Silva 2015, guardó que reconeix artistes que protegeixen i divulguen el patrimoni cultural europeu, i la Medalla d’Or del Círculo de Bellas Artes de Madrid (2015).
Web: www.fundaciocima.org
Facebook: www.facebook.com/JordiSavallOfficialPage
Twitter: @FundacioCIMA