Dissabte, dia 8 de juliol a les 22.00h
A la plaça de Sant Pere Sallavinera
30 anys de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra

Gerard Claret
Neix a Andorra i des de l’inici de la seva activitat professional s’ha donat a conèixer per la seva doble faceta d’intèrpret i pedagog.
Guanyador del concurs Tenuto de Bèlgica, medalla del Concurs Maria Canals de Barcelona, ha actuat amb orquestres d’arreu d’Europa, de Turquia, de Rússia i del Japó. Ha estat dirigit, entre altres, per Ros Marbà, Colomer, Pons, Mercier, Barshai, Maag, Dudarova, Menuhin, Comissiona, Yepes i Conti.
Ha enregistrat obres de Bach per a violí. És fundador de l’Escola de Música de Barcelona, del Curs Internacional de Música de Vic i del Trio de Barcelona. De l’any 2000 al 2005 fou director de l’ESMUC i impulsor i director del Festival Narciso Yepes Ordino, com impulsor també de la Fundació Crèdit Andorrà.
En 1993 esdevé concertino director de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) i en el 2000 funda la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca), ambdues sota l’aixopluc de la Fundació ONCA.
Actualment dirigeix l’Acadèmia Internacional de Quartet de corda de Vic i és el creador, director artístic i concertino de l’Orquestra Diletant de Catalunya. Recentment ha constituït, amb els seus fills Sergi i Jordi, el Trio Claret, havent actuat a Andorra, Catalunya, França i Costa Rica. L’any 1998 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. L’any 2010 és nomenat Ambaixador nacional de l’Unicef d’Andorra.


ORQUESTRA NACIONAL CLÀSSICA D’ANDORRA
L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) s’estrenà l’any 1993 en el format d’orquestra de cordes sota la direcció del violista andorrà Gerard Claret, un dels principals impulsors de la formació, que en va ser concertino director fins al 2020. És gestionada per la Fundació ONCA, una entitat formada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, com a patrons. Enguany celebra el seu trentè aniversari i, des del 2021, la direcció artística és a càrrec del músic, compositor i director d’orquestra, Albert Gumí.
L’any 2003 l’ONCA signa un conveni de col·laboració amb el Teatre Auditori Sant Cugat i l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, de Sant Cugat del Vallès. La temporada 2004-2005, en col·laboració amb la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana, enceta el cicle de concerts de cambra al Petit Palau, que finalitza en el 2020.
L’ONCA ha estat dirigida per Lord Yehudi Menuhin en el seu vuitantè aniversari i per J. Casas, A. Ros Marbà, S. Brotons, David Brophy i Edmond Colomer, entre altres. Marzio Conti n’ha estat el director principal des del 2006, per a les produccions en format orquestra clàssica, i ha contribuït intensament en la consecució del repertori clàssic de l’ONCA. L’orquestra ha actuat a Andorra, Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, Alemanya i Portugal, i ha assolit un lloc de prestigi dins el panorama musical.
Ha actuat amb solistes de prestigi internacional com N. Yepes, V. dels Àngels, Ll. Claret, J.P Rampal, C. Arimany, J. Achúcarro, J. Bros, L. Nucci, J. Carreras, G. Sebök, J. Aragall, M. Barrueco, C. Veloso, S. Rinaldi, B. Hendricks, C. Núñez, Nina, Ll. Fortuny, Amaral, S. Pérez Cruz, i Love of Lesbian, entre altres.
L’ONCA ha enregistrat obres dels compositors catalans Toldrà, Montsalvatge, Casals, Turina, Rodrigo, Manén, Lamote de Grignon, Guinovart, entre altres. Ha estrenat Gemini (1998) de Cervelló, de Tres reflexos sobre una pastoral d’hivern (2003) de Montsalvatge i la Simfonia número 2, Andorrana (2007) de Rendine, així com l’enregistrament d’aquesta darrera obra, per encàrrec de la Fundació ONCA.
En el mes de novembre del 2004 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.