Quartet Casals a l’edició 2020

2020

QUARTET CASALS

Vera Martínez-Mehner, violí
Abel Tomàs, violí
Jonathan Brown, viola
Arnau Tomàs, violoncel

Fundat en 1997 a l’Escola Reina Sofia de Madrid, el Quartet Casals va celebrar el seu vintè aniversari amb un projecte especialment ambiciós: sis sèries de la integral dels quartets de Beethoven, juntament amb sis obres per encàrrec a compositors contemporanis, i interpretat en ciutats d’Europa, Àsia i Amèrica Llatina, incloent-hi Londres, Viena, Berlín i Tòquio. Els seus projectes més destacats per a la pròxima temporada inclouen una gira per Korea, Taiwan i el Japó, la tardor del 2019, cicles Beethoven al Konsergus d’Estocolm, a Flagey de Brussel·les i a Colòmbia, com també un cicle de Mozart en la Pierre Boulez Saal de Berlín i a l’Auditori de Barcelona.

Després de guanyar els primers premis en els concursos internacionals de Londres i d’Hamburg, el Quartet Casals ha estat convidat de manera regular per les sales de concerts més prestigioses del món, incloent-hi Carnegie Hall (Nova York), Wigmore Hall (Londres), Philarmonie (Berlin), Kölner Philarmonie (Colònia), Cité de la Musique (París), Schubertiade de Schwarzenberg, Concertgebouw (Amsterdam), entre moltes altres.

El Quartet ha desenvolupat una important producció discogràfica per al segell Harmonia Mundi, formada fins al moment per 12 CDs, que inclouen un ampli repertori que abasta des d’autors menys coneguts com Arriaga o Toldrà fins a compositors clàssics vienesos com Mozart, Haydn, Schubert i Brahms, sense oblidar grans noms del segle XX com Debussy, Ravel i Zemlinsky. També destaca l’enregistrament en directe d’una sèrie de DVDs amb la integral dels quartets de Schubert, editats per Neu Rècords. En els anys 2018 i 2019 es van presentar els dos primers àlbums de la integral dels quartets de Beethoven sota el segell discogràfic Harmonia Mundi amb gran èxit de crítica. El tercer i últim dels àlbums serà llançat en el 2020, coincidint amb el 250è aniversari del naixement del compositor.

Guanyar el prestigiós premi de la Fundació Borletti-Buitoni de Londres va permetre al Quartet començar a utilitzar arcs del període barroc-clàssic per a interpretar compositors, des de Purcell fins a Schubert, pràctica que ha aportat al grup una nova dimensió acústica que afavoreix encara més les seves exposicions dels diferents llenguatges estilístics. El Quartet Casals ha rebut una profunda influència de compositors vius de la nostra època, com György Kurtág, i ha realitzat estrenes mundials de notables compositors espanyols de l’actualitat, entre els quals destaca el concert per a quartet de corda i orquestra de Francisco Coll estrenat al costat de l’Orquestra Nacional d’Espanya.

En reconeixement a la seva tasca de difusió cultural, els membres del Quartet Casals han estat reconeguts com a ambaixadors culturals per part de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Ramon Llull. Anteriorment el Quartet ja havia obtingut el Premio Nacional de Música atorgat pel Ministerio de Cultura (2006), com també el Premi Ciutat de Barcelona (2005) i el Premi Nacional de Cultura de Catalunya (2016). El Quartet actua cada any al Palau Reial de Madrid, amb l’extraordinària col·lecció d’instruments Stradivarius, i hi seran residents fins al 2020.

El Quartet imparteix classes de música de cambra i instrument a l’Escola Superior de Música de Catalunya a Barcelona, ciutat on viuen els seus quatre integrants.

Entrada anterior
Quartet Gerhard a l’edició 2019
Entrada siguiente
Albert Guinovart (Te Deum i musicals) a l’edició 2020

Entradas relacionadas

No se han encontrado resultados.